Elektronska cigareta – vse kar morate vedeti

Elektronska cigareta, poimenovana tudi e-cigareta, je preprosta elektronska naprava, ki s pomočjo segrevanja spreminja tekočino z nikotinom v paro le na videz podobno dimu. Na ta način e-cigareta simulira občutek kajenja klasične cigarete in velja za alternativo klasičnim tobačnim izdelkom. Elektronska cigareta ne proizvaja dima temveč paro z nikotinom, le na videz podobno dimu. Vse snovi, ki so prisotne v tekočinah za elektronsko cigareto, z izjemo nikotina, se uporabljajo tudi v izdelkih prehrambene in kozmetične industrije, katere uporabljamo vsakodnevno.

Čeprav elektronska cigareta ni uradni pripomoček za odvajanje od kajenja, jo uporabniki najpogosteje uporabljajo prav za ta namen, saj uporabniku omogoča vnos nikotina na skoraj enak način kot pri uporabi navadne cigarete. Najpogosteje uporabniki e-cigarete skozi čas zmanjšujejo stopnjo nikotina in se na ta način postopno ter brez večjih težav rešijo nikotinske odvisnosti.

Začetki elektronske cigarete segajo že v leto 1960. V takšni obliki kot je prisotna danes na trgu pa od leta 2003. Farmacevt, izumitelj in strasten kadilec Hon Lik si je na vse pretege želel opustiti kajenje, saj je bil zaznamovan z očetovo smrtjo zaradi pljučnega raka. Po večih neuspelih poskusih s tradicionalnimi metodami in pripomočki za opuščanje kajenja se je odločil, da bo sam izdelal napravo, ki mu bo omogočala vnos nikotina in hkrati, kolikor je mogoče, posnemala uporabo klasične cigarete, ne da bi zaradi tega moral vdihovati cigaretni dim. Po uspešno izumljeni in izdelani e-cigareti je začel sodelovati s podjetjem Ruyan, kar v prevodi pomeni »kot dim«. In takrat se je prava revolucija elektronske cigarete pravzaprav začela.

Do danes se je trg elektronskih cigaret močno razvil in napredoval. Opravljene so tudi številne raziskave. Med najbolj znanimi sta obsežno poročilo angleške Agencije za javno zdravje (Public Health England), ki je leta 2015 podala oceno, da je elektronska cigareta vsaj 95% manj škodljiva od klasične cigarete ter raziskava »Nikotin brez dima: zmanjševanje škode, ki jo povzroča tobak (Nicotine without smoke: tobacco harm reduction)«, kjer je angleško Kraljevsko zdravniško združenje (Royal College of Physicians) leta 2016 v Londonu z izdajo svojega obsežnega poročila o varnosti in učinku e-cigaret ugotovitve raziskave angleške Agencije za javno zdravje le še dodatno potrdilo in odpravilo vse dvome o njeni verodostojnosti.

Kaj vsebuje elektronska cigareta?

Elektronska cigareta vsebuje posebej za to namenjeno tekočino, ki poleg nikotina vsebuje še propilen glikol, rastlinski glicerin ter aromo.

Propilen glikol in rastlinski glicerin

Propilen glikol (PG – Propylene Glycol) in rastlinski glicerin (VG – Vegetable Glycerin) sta snovi, ki jih najdemo v številnih izdelkih in ju uporabljamo vsakodnevno. Rastlinski glicerin (tudi glicerin ali glicerol) je prozorna in gosta tekočina, sladkega okusa in brez vonja. Propilen glikol pa je prav tako prozorna, a veliko bolj redka tekočina v primerjavi z rastlinskim glicerinom in je brez vonja ter okusa.

V hrani in pijači se uporabljata kot vlažilec in topilo, ter lahko pomagata ohraniti živila kot konzervans. Rastlinski glicerin se zaradi svojega sladkega okusa uporablja tudi kot sladilo. V farmaciji in kozmetičnih izdelkih se uporabljata predvsem kot vlažilec. Rastlinski glicerin deluje tudi kot sredstvo za izboljšanje gladkosti, ki zagotavlja mazanje. Propilen glikol pa deluje kot izredno dobro topilo za dišave in vitamine. Obe sestavini tako najdemo v številnih izdelkih kot so npr. sirupih proti kašlju, zobnih pastah, ustnih vodah, kremah za nego telesa in obraza, izdelkih za nego las, milih, itd.

V tekočinah za elektronsko cigareto sta propilen glikol in rastlinski glicerin glavni sestavini saj ob segrevanju proizvajata paro, le na videz podobno dimu. Rastlinski glicerin zaradi svoje gostote proizvaja večjo količino goste in žametne pare, ki je nekoliko sladkega okusa. Propilen glikol pa zaradi svoje redkosti proizvaja manjšo količino pare, ki je bolj rezka. Večina tekočin za e-cigareto vsebuje tako propilen glikol kot tudi rastlinski glicerin v določenem razmerju. Najpogostejša PG/VG razmerja so (v %): 50/50, 40/60, 30/70 ter 20/80.

Nikotin

Nikotin je tekoči alkaloid, kjer se ga največ nahaja v listih različnih vrst tobaka. V manjših količinah pa je prisoten tudi v paradižniku, krompirju, jajčevcih in papriki. V manjših količinah nikotin na človeka deluje tako poživilno, kot tudi sprostitveno. Pogosto pa uporabniki omenjajo tudi občutke sproščenosti, umirjenosti in zbranosti. Generalno je nikotin označen kot snov, ki povzroča tako fizično kot tudi psihično odvisnost.

V tekočini za elektronsko cigareto je nikotin bistvena sestavina, saj le-ta običajno uporabniku omogoča uspešen prehod iz klasične cigarete na elektronsko. Bistvo e-cigarete je namreč v tem, da uporabnik ob uporabi ne čuti potrebe po klasični cigareti.

Izbira stopnje nikotina v tekočini je popolnoma izbira posameznika. Vsebnost je označena v mg/ml. Največja zakonsko dovoljena vsebnost nikotina v tekočinah za elektronske cigarete je 20 mg/ml.

Aroma

Tekočina za elektronske cigarete sama po sebi nima posebnega okusa, zato so dodane arome, kakršne se npr. uporabljajo tudi v prehranski industriji. Arome pa so pogosto glavni kamen spotike, ko gre za vprašanje zdravstvenega tveganja pri uporabi e-cigarete. Obstajajo namreč nekatere arome, ki jih je varno jesti, ne pa tudi inhalirati. Ena takšnih je npr. aroma masla, ki vsebuje snov diacetil. Proizvajalci tekočin so se v preteklosti soočili s tem in iz izbire okusov hitro ter uspešno izločili vse tiste, ki bi lahko bili sporni ali nevarni za inhaliranje.